Во понеделник, на 2 ноември 2015, од 11:00 до 18:00 часот во Национална и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје, че се одржи саем на студии во Франција каде ќе бидат презентирани повеќе од 30 француски универзитети. Ќе биде претставена и новата програма за пракса во француски компании како и сите процедури за упис, за студиските програми, програмите за стипендии и уште многу други информации.

Објавено во Франкофонија
Напишано од
Прочитајте повеќе:

Како и претходните години така и оваа  во Македонија ќе се одбележи доаѓањето на француското вино БОЖОЛЕ. Станува збор за традиционално одбележување на пристигнувањето на виното БОЖОЛЕ од овогодишната реколта.

Објавено во Франкофонија
Напишано од
Прочитајте повеќе:

Во среда, на  1 јули 2015, во 19 часот во Францускиот институт во Скопје ќе се одржи кафе-дебата на тема „Климатските промени, реалност во Македонија“. Дебатата се одржува во рамките на активностите кои и претходат на 21-та Светска конференција за климатстки промени.За таа цел, г. Ив Лерс, дологодишен уредник на рубриката за животна средина во Ажанс Франс Прес, поранешен Директор за комуникација во француската Агенција за животна средина, денес консултант за прашања за животната средина и новинар ќе биде гостин на оваа дебата. 

Објавено во Франкофонија
Напишано од
Прочитајте повеќе:

Во вторник, на 30 јуни 2015 година, во 20 часот ќе се одржи Франкофонска вечер во кафе бар „Цреша“ (Улица Рајко Жинзифов, близу до ТЦ Буњаковец / подолу има карта каде се наоѓа). 

Франкофонска вечер е неформална средба на франкофоните од Македонија, која има за цел да ги зајакне врските меѓу заедницата во една пријатна атмосфера.

Конзумираните пијалоци се на ваша сметка, наша цел е да ве собереме на едно место.

Објавено во Франкофонија
Напишано од
Прочитајте повеќе:

На 11 јуни 2015 година, четврток, во 20,30 часот ќе биде отворена изложбата „Париз- Скопје: приказна за меѓународна донација“ во Музејот на Современа уметност во Скопје. Со оваа изложба ќе бидат прикажани дека од француски уметници подарени на музејот по земјотресот во 1963 година. Покрај 47те дека кои македонската јавност имаше можност да ги види во музејот, за оваа пригода ќе бидат прикажани уште триесетина досега неизложувани дела.

Објавено во Франкофонија
Напишано од
Прочитајте повеќе:

Партнери

République Francaise

Reseau Francophonie

Institut Francais

Organisation Internationale De La Francophonie

Confédération suisse

Center for Research and Policy Making

Cercle Francophone de Macedonia Section Jeunesse

Facebook

Календар

« Јануари 2018 »
Пон Вто Среда Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Design © Vertex-Design.com.mk - All rights reserved